Jocs al filtre passa-taula

Estic segur que a molts de vosaltres us agrada jugar a videojocs, a alguns a jocs de taula, a uns pocs a jocs de taula de veritat i a ningú li agrada ENTIC. Bé doncs, aquesta nova secció de la revista està destinada a fer augmentar el nombre de persones en el penúltim grup mencionat abans, així com a qualificar jocs de taula per mitjà de ressenyes.

Dit d’una altra manera, si us agrada el Monopoly, l’Hotel o el Parxís ja podeu apagar el dispositiu on estigueu llegint això i suspendre totes les reavaluacions, perquè us ho mereixeu…O bé podeu seguir llegint i començar a jugar als jocs que passin pel filtre.

Seguiu aquí? Així m’agrada. En aquest primer article repassarem un joc que potser coneixeu i hi heu jugat, però que és un bon joc i és un dels que considero que TOTHOM hauria de conèixer: Catan (originalment en alemany, Die Siedler von Catan, “Els colons de Catan”).


Catan

El Catan és un joc de taula d’estil europeu (o alemany) -que per a qui no ho sàpiga, es caracteritzen per la major importància de la mecànica del joc que en la temàtica, la no eliminació de cap jugador, durada més o menys limitada i interacció indirecta entre jugadors- que té per objectiu aconseguir certa quantitat de punts prèviament pactada.

En el joc, representa que els jugadors acaben d’arribar a una illa despoblada però rica en recursos i l’han de colonitzar. Els punts s’aconsegueixen, principalment, construint poblats i ciutats o, secundàriament, amb cartes i accions especials. Per construir poblats o convertir-los en ciutats, es necessiten una sèrie de recursos que s’aconsegueixen segons les tirades de daus i la col·locació dels poblats o ciutats en el tauler.

Procedim a veure com es desenvolupa el joc. Es procedeix en torns per cada jugador, que s’estructuraran així: primerament, el jugador actiu llençarà els daus i tots els jugadors agafaran els recursos corresponents a la col·locació de les seves construccions; després, el jugador de qui és el torn, podrà negociar recursos amb qualsevol dels altres jugadors; i finalment, podrà construir, o agafar una carta de desenvolupament pagant el cost de recursos corresponent. Aquesta mecànica és senzilla, però a la vegada permet als jugadors desenvolupar una estratègia de joc; a més, considero que introdueix molt bé la gestió de recursos a aquells jugadors que no hi estan avesats.

Un altre punt que vull remarcar és el tauler de joc. Aquest no és clàssic rectangle desplegable format per caselles, no; el tauler consisteix en un marc hexagonal dins del qual s’hi situen unes peces hexagonals més petites que representen cada tipus de terreny (cadascun dels quals produeix un tipus de recurs). Els poblats i les ciutats se situen en les cruïlles que formen els hexàgons entre ells. A més d’això, com les peces són individuals (no estan enganxades entre elles ni al marc) la distribució del tauler serà diferent a cada partida perquè els terrenys es col·locaran aleatòriament.

El que més m’agrada: El Catan és un joc senzill de normes i mecànica, però requereix cert nivell d’estratègia per guanyar. També és un joc que hi pot jugar un ample interval d’edats, un bon joc per jugar en família.

El que menys m’agrada: té un component d’atzar important en l’obtenció de recursos. Això pot provocar que un jugador tingui avantatge o es quedi endarrerit respecte de la resta de jugadors, tot i que es juga una mica amb la probabilitat. A mesura que jugueu més a jocs d’estil europeu menys us agradarà que s’hi involucri l’atzar, ja que es tracta de jocs on hauria de guanyar qui ho faci millor respecte la resta de jugadors.

Finalment, m’agradaria mencionar que aquest joc té moltes expansions i que són molt recomanables quan se us comenci a fer repetitiu el joc bàsic. Hi ha una, per exemple, que simplement afegeix mar, vaixells, noves caselles de terreny i alguns modes de joc nous (Navegantes). Una altra, canvia la mecànica del joc i algunes de les normes, afegeix noves peces, més construccions i més cartes, rebaixant així el grau d’atzar i pujant el d’estratègia (Ciudades y caballeros, que la passarem pel filtre passa-taula en un altre article). N’hi ha més, però no em posaré a citar-les totes, google is your friend.  

 

Catan
Jugadors 3 a 4 (fins a 6 amb ampliacions)
Durada 45-75 min
Complexitat Mitjana-baixa
Estratègia Mitjana
Nivell d’atzar Mitjà
Habilitats requerides Negociació, gestió de recursos

     

Mefistófeles

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.