Fake news

No sóc molt fan dels proverbis en general. Tot i així, hi ha uns quants que em semblen coherents i sense fissures. Però si et poses a pensar en uns quants, acabaràs trobant contradiccions; excepcions a la regla que t’intenten transmetre amb 4 paraules o simplement raonaments molt immadurs o massa obvis.

És per aquests motius que no m’agrada llegir o escoltar converses, crítiques o raonaments on tot el que fa falta per endur-se la raó de la conversa sigui l’absència d’un argument amb el que respondre, o un argument tan bàsic com per a evitar seguir amb el diàleg sense trencar el ritme de la conversa.

On vull arribar és que a l’hora de mantenir una conversa, respondre a un tweet o senzillament interactuar amb una altra persona, es valora més com dius una cosa que el valor del que has dit. I potser pensareu que hi ha gent que diu burrades les quals ningú escolta, i en la majoria dels casos hi estic d’acord. Però amb l’accés a les noves comunicacions (aka internet) qualsevol pot combinar paraules boniques amb demagogia per tal d’atreure un públic crèdul i així guanyar-se la confiança de qui l’escolta. I sí, sóc conscient que hi ha filtres per a aquestes coses, però aquests filtres estan molt lluny de ser perfectes. I amb tot el boom de les fake news en aquests darrers anys, comença a fer por fins a quin punt es pot arribar a desinformar la gent per acabar, en la majoria dels casos, sense patir grans repercussions.

Però la pitjor part de les fake news no és que no es castiga com cal als mitjans que les publiquen, sinó que gran part de la gent a què els hi arriba aquesta (des)informació, se l’acaben creient perquè la majoria d’aquesta gent no contrasta les noticies que llegeix en diferents mitjans. I potser una fake new no te grans efectes, però el problema és que no paren d’aparèixer, i els seguidors d’aquests mitjans segueixen creient-s’ho i poc a poc les seves opinions es veuen tergiversades per culpa de les fake news.

En conclusió, vivim a l’era de la informació, però també a l’era de la desinformació. Així que sempre que puguis, contrasta les notícies que llegeixis o escoltis abans de donar-les per vertaderes i irrefutables.

I recorda que no tots els proverbis són veritats indiscutibles.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.